[hfcm id="1"]

Μετακόμιση με τη γάτα σας

Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας. Όμως με προσεκτικό σχεδιασμό, όλα θα κυλήσουν με ευκολία. Οι γάτες αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με το περιβάλλον τους οπότε οι μετακομίσεις δημιουργούν στρες. Ο σχεδιασμός θα διασφαλίσει ότι η μετάβαση από το ένα σπίτι στο άλλο κυλάει εύκολα. Εν τέλει, είναι μια τραυματική στιγμή για σας και μια ανησυχία λιγότερη είναι καλό πράγμα!

Η ημέρα της μετακόμισης

  • Πριν φθάσει το φορτηγό μετακόμισης, θα συμβουλεύαμε να τοποθετήσετε τη γάτα σας σε ένα δωμάτιο – η ιδανική τοποθεσία είναι ένα υπνοδωμάτιο.
  • Τοποθετήστε το κλουβί μεταφοράς, το κρεβάτι της, το δοχείο φαγητού και το δοχείο της άμμου σε αυτό το δωμάτιο και βεβαιωθείτε ότι η πόρτα και τα παράθυρα είναι κλειστά.
  • Τοποθετήστε ένα σημείωμα στην πόρτα έτσι ώστε οι άνδρες της μετακόμισης και η οικογένεια να γνωρίζουν ότι αυτή η πόρτα πρέπει να παραμείνει κλειστή.
  • Όταν έχουν αδειάσει όλα τα δωμάτιατο περιεχόμενο του υπνοδωματίου μπορεί να τοποθετηθεί στο φορτηγό. Πριν απομακρυνθούν τα έπιπλα, η γάτα σας πρέπει να τοποθετηθεί στο κλουβί μεταφοράς γατών και να μπει με ασφάλεια μέσα στο αυτοκίνητο για να κάνει το ταξίδι στο νέο σπίτι. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για τη μεταφορά της γάτας σας.
  • Το έπιπλο της κρεβατοκάμαρας πρέπει να είναι το πρώτο που θα τοποθετηθεί στο καινούργιο σπίτι.
  • Τοποθετήστε ένα συνθετικό διαχύτη φερομονών στη μουσούδα (μια συσκευή Feliway με καλώδιο η οποία διατίθεται από τον κτηνίατρο) σε μια πρίζα στο επίπεδο του πατώματος στο νέο δωμάτιο όπου θα εγκατασταθεί προσωρινά η γάτα σας. Όταν το δωμάτιο είναι έτοιμο, η γάτα σας μπορεί να τοποθετηθεί εκεί μαζί με το κρεβάτι της, το δοχείο νερού και φαγητού και το αμμοδοχείο και η πόρτα να κλείσει. Αν είναι δυνατόν, ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να μείνει στο δωμάτιο μαζί με τη γάτα σας για λίγο, όσο αυτή εξερευνεί το χώρο.
  • Προσφέρετε λίγο φαγητό στη γάτα σας.
  • Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση μπορείτε να επιτρέψετε στην γάτα σας να εξερευνήσει το υπόλοιπο σπίτι με ένα δωμάτιο τη φορά.
  • Είναι σημαντικό να παραμείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε για να καταλάβει η γάτα ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές.
  • Σιγουρευτείτε ότι όλες οι εξωτερικές πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν επιτρέπετε στη γάτα σας πρόσβαση στην κουζίνα ή το βοηθητικό δωμάτιο χωρίς επίβλεψη, επειδή οι ιδιαίτερα νευρικές γάτες συχνά αναζητούν καταφύγιο σε στενά κενά μεταξύ των συσκευών.
  • Αν η γάτα σας είναι ιδιαίτερα αγχώδης, θα σας συμβουλεύαμε να την βάλετε σε ένα εκτροφείο την ημέρα πριν τη μετακόμιση, και να την πάρετε τη μέρα μετά την εγκατάστασή σας στο νέο σπίτι.

Μεταφέροντας την γάτα σας

  • Αν η γάτα σας είναι ανήσυχη όταν ταξιδεύει, ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο χειρουργό σας πριν το ταξίδι και  σας συνταγογραφήσει κάποιο ήπιο ηρεμιστικό.
  • Ταΐστε την γάτα σας ως συνήθως αλλά βεβαιωθείτε ότι η ώρα του γεύματος είναι τουλάχιστον τρεις ώρες πριν το ταξίδι.
  • Μεταφέρετε την γάτα σας μέσα σε ένα ασφαλές μέσο, π.χ. ένα καλαθάκι ή ένα κλουβί για γάτες
  • Ψεκάστε το εσωτερικό του κλουβιού μεταφοράς γατών με συνθετικές φερομόνες για τη μουσούδα των γατών (Feliway; Ceva – διαθέσιμες από τον κτηνιατρικό χειρουργό) μισή ώρα πριν τοποθετήσετε τη γάτα σας μέσα.
  • Τοποθετήστε το κλουβί μεταφοράς σε ένα κάθισμα και ασφαλείστε το με τη ζώνη ασφαλείας, στην πλάτη του καθίσματος ή σφηνωμένο με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα, έτσι ώστε να μη μπορεί να κινηθεί γύρω.
  • Μη μεταφέρετε τη γάτα σας στο φορτηγό μετακόμισης ή στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου.
  • Αν είναι μεγάλο ταξίδι μπορεί να θέλετε να σταματήσετε και να της δώσετε νερό ή την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα της, αν και οι περισσότερες γάτες δεν θα ενδιαφέρονταν.
  • Αν είναι ζεστή μέρα βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο είναι καλά αερισμένο. Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο αν σταματήσετε για να κάνετε ένα διάλειμμα.

Βοηθώντας την γάτα σας να εγκατασταθεί

  • Κρατήστε την γάτα σας μέσα στο σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να συνηθίσει το νέο περιβάλλον.
  • Δώστε της μικρά συχνά γεύματα.
  • Διατηρήστε την καθημερινότητα που υπήρχε στο προηγούμενο σπίτι σας για να παρέχετε σταθερότητα και οικειότητα.
  • Βοηθήστε τη γάτα σας να αισθανθεί ασφάλεια στο νέο σπίτι της απλώνοντας τη μυρωδιά της σε όλο το σπίτι. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί (ή ελαφριά βαμβακερά γάντια) και τρίψτε τη γάτα σας μαλακά γύρω από τα μάγουλα και το κεφάλι για να συλλέξετε μυρωδιά από τους αδένες γύρω από τη μουσούδα. Ξύστε αυτό το πανί ή γάντι στις γωνίες των πορτών, στους τοίχους και τα έπιπλα στο ύψος της γάτας για να βοηθήσετε τη γάτα σας να εξοικειωθεί με την περιοχή της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να ξεκινήσετε να βλέπετε τη γάτα σας να τρίβεται πάνω σε αντικείμενα.
  • Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε έναν διαχύτη φερομονών στη μουσούδα της γάτας και περιστρέψτε τη συσκευή σε ολόκληρο το σπίτι, ένα δωμάτιο κάθε φορά.
  • Πρέπει να δοθεί επιπλέον φροντίδα σε μια γάτα μόνιμα εσωτερικού χώρου καθώς το νέο περιβάλλον θα ίσως είναι ανησυχητικό.

Αφήνοντας την γάτα σας έξω

  • Κρατήστε την γάτα σας μέσα στο σπίτι για περίπου δύο εβδομάδες για να συνηθίσει τη νέα ιδιοκτησία.
  • Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας έχει κάποιον τύπο ταυτότητας (ένα κολάρο με ένα τμήμα γρήγορης απομάκρυνσης για να αποφύγετε το πιάσιμο) με όνομα, διεύθυνση και τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας.
  • Εναλλακτικά (ή επιπλέον), ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να βάλει μικροτσιπ στην γάτα σας για να είστε σίγουροι ότι θα σας επιστραφεί αν χαθεί. Αν έχει ήδη μικροτσιπ, θυμηθείτε να ενημερώσετε την εταιρεία που έχει τα στοιχεία σας για την αλλαγή της διεύθυνσης και του τηλεφωνικού αριθμού.
  • Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας έχει κάνει όλα τα εμβόλια.
  • Σκεφτείτε να φτιάξετε ένα πορτάκι για γάτα για να έχει εύκολη πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο μόλις η γάτα σας εγκατασταθεί. Σιγουρευτείτε ότι είναι ένα αποκλειστικό σύστημα εισόδου, ηλεκτρονικά ή μαγνητικά ελεγχόμενο για να αποφύγετε τον κίνδυνο εισβολής ξένων γατών μέσα στο σπίτι σας.
  • Διώξτε ό,τι γάτες δείτε στον κήπο σας, η γάτα σας θα χρειαστεί όση περισσότερη βοήθεια γίνεται για να εδραιώσει την περιοχή της ως “η νέα γάτα του τετραγώνου”
  • Παρουσιάστε στην γάτα σας σταδιακά τον εξωτερικό χώρο ανοίγοντας αρχικά την πόρτα και πηγαίνοντας στον κήπο μαζί της.
  • Αν έχει συνηθίσει να σας ακολουθεί τότε θα ήταν χρήσιμο να περπατήσετε μαζί της γύρω στον κήπο.
  • Μην την μεταφέρετε έξω, επιτρέψτε της να αποφασίσει αν θέλει να εξερευνήσει.
  • Αρχικά, να αφήνετε πάντα ανοιχτή την πόρτα για να μπορεί να βγει έξω σε περίπτωση που τρομάξει από κάτι.
  • Οι γάτες εξωτερικού χώρου με μεγαλύτερη εμπειρία αλλαγών, γενικά ανταπεξέρχονται εύκολα. Οι ντροπαλές γάτες θέλουν χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και πρέπει να συνοδεύονται όταν βγαίνουν έξω μέχρι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Αποτρέποντας την επιστροφή της γάτας σας στο παλιό της σπίτι

Αν το νέο σας σπίτι βρίσκεται κοντά, η γάτα σας μπορεί να εξερευνήσει όταν βγει έξω για πρώτη φορά και να βρει γνωστούς δρόμους που οδηγούν προς το παλιό της σπίτι. Είναι φρόνιμο να προειδοποιήσετε τους νέους ενοίκους ότι η γάτα σας μπορεί να επιστρέψει και να ζητήσετε να επικοινωνήσουν μαζί σας αν την δουν. Είναι σημαντικό να μην την ταΐσουν ή να την ενθαρρύνουν με οποιοδήποτε τρόπο, αυτό απλώς θα την μπερδέψει. Αν έχετε μετακομίσει σε τοπικό επίπεδο, θα ήταν χρήσιμο να κρατήσετε τη γάτα σε εσωτερικούς χώρους για όσο είναι δυνατόν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρακτικό, δεδομένου ότι οι γάτες που επιθυμούν την επιστροφή τους σε παλαιότερους κυνηγότοπους δεν θα απολαύσουν τον περιορισμό τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακολουθήστε την παραπάνω συμβουλή για την εγκατάσταση της γάτας σας στο νέο σπίτι της. Αυτό θα βοηθήσει, σε συνδυασμό με τη χρήση συνθετικών και φυσικά αρωμάτων για να κάνει το περιβάλλον να φαίνεται οικείο, όσο είναι δυνατόν. Μπορεί να πάρει πολλούς μήνες ανάκτησης από το παλιό σπίτι σας προτού η γάτα σας τελικά εγκατασταθεί. Εάν αυτή η διαδικασία φαίνεται να την ανησυχεί, αν επιστρέφει συνέχεια στο παλιό σας σπίτι ή διασχίζει δρόμους με κίνηση για να πάει εκεί, ίσως είναι πιο καλό και πιο ασφαλές αν ο νέος ένοικος ή ένας φιλικός γείτονας την υιοθετήσει.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Ποτέ δεν είναι ιδανική η αλλαγή του τρόπου ζωής της γάτας σας από γάτα εξωτερικού χώρου σε εσωτερικού χώρου αλλά περιστασιακά αυτό είναι αναγκαίο και μια μετακόμιση λαμβάνει χώρα που απαιτεί τον περιορισμό της. Αν η γάτα σας αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι, ίσως είναι καλύτερο να την ξανακάνετε γάτα εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, αν η γάτα σας αφιερώνει λίγο χρόνο έξω από το σπίτι, τότε θα αποδεχθεί μια μελλοντική παραμονή της μέσα σε αυτό. Οι γάτες εσωτερικού χώρου απαιτούν επιπλέον προσπάθεια από τον ιδιοκτήτη για να τις διεγείρει να ασκηθούν και να αποφύγουν την ανία. Προτάσεις ενίσχυσης του περιβάλλοντος μιας γάτας εσωτερικού χώρου περιλαμβάνουν:

  • Το κρύψιμο ξηράς τροφής στο σπίτι έτσι ώστε να της δίνετε ευκαιρίες για “κυνήγι”
  • Η προσφορά πολυάριθμων πλεονεκτικών θέσεων καινυχοδρόμιων για να σκαρφαλώνει η γάτα
  • Τακτικά παιχνίδια κυνηγητού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

Περιστασιακά, οι ιδιοκτήτες είναι αρκετά τυχεροί και μετακομίζουν σε μια ιδιοκτησία όπου μπορούν να αφήσουν τη γάτα τους έξω για την πρώτη φορά. Η μετάβαση από έξω στο μέσα, αν γίνει ήπια, θα ενισχύσει τη συναισθηματική ευημερία της γάτας σας και θα της επιτρέψει να έχει μια πιο φυσική ζωή.

Ακολουθήστε τις κατευθυντήριες οδηγίες για να αφήσετε έξω την γάτα σας αλλά αποδεχτείτε ότι η διαδικασία θα γίνει σταδιακά. Πολλές γάτες υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να προτιμήσουν να βγουν έξω μόνο όταν είστε κι εσείς για ασφάλεια.

Μετακόμιση σε μικρότερη ιδιοκτησία

Αν έχετε ένα νοικοκυριό με πολλές γάτες, τότε οι γάτες σας έχουν συνηθίσει να ζουν με το διαθέσιμο χώρο του προηγούμενου σπιτιού σας. Η μετακόμιση σε μια μικρότερη ιδιοκτησία θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει ένταση μεταξύ των ατόμων. Περιορίστε τον κίνδυνο ανταγωνισμού στο νέο σπίτι παρέχοντας επαρκείς πόρους, όπως

  • Κρεβάτια
  • Μικρές λεκάνες
  • Νυχοδρόμια
  • Δοχεία φαγητού
  • Δοχεία νερού
  • Υψηλές πλατφόρμες ξεκούρασης (π.χ. ντουλάπες, ντουλάπια, ράφια)
  • Ιδιωτικές κρυψώνες (π.χ. κάτω από το κρεβάτι, πάτος της ντουλάπας)

Η μετακόμιση υποτίθεται ότι είναι μια από τις πιο πιεστικές εμπειρίες της ζωής. Βοηθώντας τη γάτα σας να εγκατασταθεί με ηρεμία και με ελάχιστα προβλήματα, η αρμονία του νέου σπιτιού μπορεί να καθιερωθεί λίγο πιο γρήγορα.

One thought on “Μετακόμιση με τη γάτα σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *